|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 1
|
Czy bieganie rano ma dużo atutów? Słyszałem , że przyspiesza metabolizm i utrzymuje równowagę ciała, to prawda? Postanowiłem zacząć rano biegać , bo niedawno zauważyłem że sporo przytyłem. I jeszcze jedno – czy biegać rano powinno się przed śniadaniem czy po śniadaniu ? I czy to śniadanie może się składać z białego pieczywa, czy lepiej postawić jednak na pełnoziarniste , ciemne pieczywo? Jeśli ktoś z was biega to niech napisze ,ile potrafi rano przebiec i czy biega w mieście czy na wsi ? Bo ja mieszkam w mieście i najwygodniej jest biegać właśnie o świcie, kiedy nie jest jeszcze miasto tak bardzo zatłoczone.
|
|
[ offline ]
|
|
|
#3 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
W Warszawie po chodnikach i takiej kostce, jak ruchu nie ma. Rano (w godzinach 5.30 - 6.00) 2 km biegam albo wieczorem około 22.00 - 24.00. Dlatego 2 km bo akurat tak mi pasuje jak startuję i kończę przy klatce schodowej (policzone w google Earth). Ale mam zamiar zwiększyć dystans, bo z czasem po każdym biegu mam więcej sił. Pieczywo pełnoziarniste jest zdrowsze bo białe ma mniejsze wartości odżywcze, ale chyba ważniejsze jest z czym się je je.
|
|
|
#4 |
|
Member
Wypowiedzi: 44
|
ja mieszkam weekendami na wsi, w tygodniu w miescie - na wsi biegam przewaznie wieczorem polnymi drozkami, bo tak po prostu lubie, a co do miasta to roznie - zauwazylam, ze najwiecej ludzi biega rankiem, ok.7, a potem tak ok. 19-20, jak juz jest spokojnie. Te godziny mozna tez latwo wpasowac do codziennych zajec, wiec to rozsadna pora:)
|
|
[ offline ]
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 8
|
Najlepiej biegać rano i na czczo.
Ja biegam zawsze rano kolo godziny 6 z moim chłopakiem, nie powiem Ci dokładnie ile potrafie przebiec, bo to zależy od dnia :) Ale mogę też dodać, że ranne bieganie dotlenia umysł i dodaje Ci więcej energi, by dobrze rozpocząć dzień :) także życze powodzenia i dużo chęci |
|
[ offline ]
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 10
|
Ja też uważam, że najlepiej biegać rano i bez śniadania, a do tego zajadać się ciemnym pieczywem. Czujesz się wtedy niesamowicie lekko przez cały dzień. Nie zapomnij zaopatrzyć się w dobre buty, bo bez tego ani rusz:)Wybierz najlepiej coś z New Balance, powodzenia:)
|
|
[ offline ]
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 25
|
Moim zdaniem jest lepiej biegać z pełnym żołądkiem. Wiadomo przecież, że jedzenie dodaje nam energii. Dlatego uważam, że lepiej jest biegać z pełnym żołądkiem. Ale oczywiście nie bezpośrednio po śniadaniu tylko trzeba chwilkę odczekać;)
|
|
[ offline ]
|
|
|
#9 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
Jak zwykle wszystko zależy od celu jakiemu ma służyć bieganie. W twoim przypadku ma służyć redukcji wagi, czyli bieganie nadczo rano jest dobrym i skutecznym sposobem do pozbycia się zbędnych kilogramów. Mimo wszystko proponuję zobaczyć jak się będziesz czuł w czasie takiego biegu, jeżeli twoje samopoczucie będzie nienajlepsze proponuje zjeść mała przekąskę minimum 30 min przed wybiegnięciem rano. Ja z własnego doświadczenia widzę, że koniecznie musze coś zjeść przed porannym wybiegnięciem, przynajmniej banana. Dodatkowo warto wspomnieć, że osobom które ćwiczą na siłowni w celu zdobycia masy mięśniowej odradza się bieganie nadczo, tylko po uprzednim śniadaniu. Odnośnie czasu biegania, powinieneś dążyć aby docelowo biegać 30-40 min. Pieczywo, oczywiście tylko ciemne.
|
|
|
#10 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 25
|
Ej coś w tym jest żeby przed bieganiem zjeść dużo rodzynek. Bo jak za czasów szkolnych chodziłam na zawody to mój nauczyciel od w-fu zawsze mówił, że najlepiej byłoby przed zawodami zjeść paczkę rodzynek i ruszyć do biegu;)
Podobno rodzynki dodają mnóstwa energii;) Więc może warto tak jest zrobić, żeby najpierw jeść rodzynki a potem iść pobiegać;) |
|
[ offline ]
|