Wróć   Odżywki i Suplementy Forum BodyBuild.pl / Vitamin-Shop > Zdrowie i uroda > Zdrowie

[ Wyślij odpowiedź ]

Choroba pertesa

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Choroba pertesa stare 02-06-2009, 10:53   #1
Tomq
Junior Member

Wypowiedzi: 1
test3 Domyślnie [ cytuj ] - Choroba pertesa

Potrzebuje pilnie informacji dotyczących choroby pertesa a w necie nic specjalnego nie znalazłem. Jakby ktoś wiedział byłbym wdzięczny za podanie jakiś informacji.

[ offline ]

Choroba pertesa stare 02-06-2009, 15:41   #2
Gonzo
Moderator

Wypowiedzi: 956
test3 Domyślnie [ cytuj ] -

Choroba Perthesa polega na martwicy najczęściej głowy kości udowej. Występuje głównie u chłopców w wieku 3-4 lat. Szczyt przypada na 5-6 rok życia. Etiologia jest nieznana, ale uważa się, że przyczyną są anomalie naczyń.

[ offline ]

Choroba pertesa stare 03-03-2009, 19:11   #3
Nie zarejestrowany
Guest

Wypowiedzi: n/a
test3 Domyślnie [ cytuj ] - pertes

znam ten bul pertesa

Choroba pertesa stare 03-03-2009, 19:59   #4
pertes
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - moja corka i ta choroba

aga miala 3;5 roku jak ni ztad zaczola kulec .oboj z mezem myslelismy ze sie przewrucila albo gdzies noe se skrecila. po kilku dniach corka wdalszym ciagu utykala .pojechalismy do internisty tam skierowanie na odzial wewnetrzny . po 3 tygodniowej obserwacij i z corka na wozku dostalismy propozycje pobrania szpiku kostneo.bo lekarze niewiedzieli jak nam pomuc choc zdjecia rdg byly wykonane i chorobe mozna bylo rozpoznac ,na pobrnie szpiku kostnego nie wyrazilismy zgody .zabralismy corke z odzialu i szukalismy pomocy u internisty tam dostalismy skierowanie do ortopedy.ortopeda ogladajac zdjecia rgd rozpoznal chorobe . corka przez pol roku chodzila w aparacie[szynie] thomasa,jak naj mnmiejruchu.skuki choroby po 2 latach,nozka jest krutsza ,chudsza,imniejsza stopa prawie o pol centymetra.jezeli macie chore dzieci na teo typu chorobe pamietajcie nalerzy im sie zasilek pielegnacyjny.choc corka ma noge krutszom,chudsza.i utyka dzis na komisi we wloclawku zabrano jej zasilek i stwierdzono ze ma skrzywienie prawej strony kregoslupa.

Choroba pertesa stare 03-03-2009, 20:11   #5
pertes
Guest

w przypadku naszego dziecka bylo to samojstny rozlorzenie sie tego pol ksierzyca [zdiecie rdg] i nieksztaltna jej samoistna odbodowa

Choroba pertesa stare 03-30-2009, 18:28   #6
Nie zarejestrowany
Guest

obecnie mam 20 lat, około 4 roku życia zachorowałam na ta chorobę. Do dziś pamiętam dzień w którym zeszłam a raczej z czołgalam sie z łózka i na czworaka poszłam do rodziców, myśleli ze sie bawię i kazali mi przestać tak chodzić kiedy z płaczem nie mogłam wstać. później wszystko pamiętam jak przez mgłę masę lekarzy każdy twierdził ze jest to rak kości dopiero po znalezieniu odpowiedniego lekarza, i stwierdzono u mnie pertesa. Razem ze mną w tym samym mieście zachorował syn lekarzy jemu założono gips a mój lekarz stwierdził iż musi położyć mnie na 2 tygodnie do szpitala gdzie leżałam z obciążnikiem na chorej prawej nodze. Po wyjściu ze szpitala miałam założona szynę, chodziłam w niej przez 4 lata.Lekarze byli zdumieni po tych 4 latach widząc efekty iż po chorobie nic nie widać nie kuleje, nie mam prawej nogi krótszej.Czasami spotykam tego chłopaka, który miał założony gips po nim widać ta chorobę nogę ma krótsza chodząc utyka. Moi rodzice trafili na mojego lekarza przypadkiem gdyby nie ten przypadek napewno bm teraz jeździła na wózku inwalidzkim. Jedyne co zostało mi po chorobie to strach przed powrotem tej choroby. swoje dzieciństwo spędziłam w szynie i wcale mi on nie przeszkadzała jeździłam na rowerze, koniach.o to cała moja historia

Choroba pertesa stare 04-16-2009, 22:55   #7
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - choroby

Mam synka ma 7latek ,wykryto u niego chorobę pertesa jestem przerażona bo nie wiem co to za choroba i jak poważna

Choroba pertesa stare 07-15-2009, 22:08   #8
Nie zarejestrowany
Guest

Mam 19 lat podobnie jak inni miałem pertesa dzięki uporowi mojej mamy udało się pokonać tą chorobę przez 2,5 miałem założony gips. Nie było żadnych komplikacji teraz gram w IV lidze i wyczynowo uprawiam sport

Choroba pertesa stare 08-10-2009, 18:46   #9
Nie zarejestrowany
Guest

moj synek terz ma ta chorobe jest w gipsie juz pol roku i niewiiem co dalej

Choroba pertesa stare 08-16-2009, 00:46   #10
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - pomoc

Witam! Piszę na temat choroby perthesa prace licencjacką więc jeśli Państwo chcecie mogę podzielić się wszelkimi informacjami, które udało mi sie znaleść na ten temat- choć jest ich nie wiele na w polskim internecie... mój kontakt: sheep1500100900@interia.pl pozdrawiam

[Wyślij odpowiedź]

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie

Skocz do Forum