Wróć   Odżywki i Suplementy Forum BodyBuild.pl / Vitamin-Shop > Kulturystyka, fitness, sporty siłowe > Odżywki i Suplementy

[ Wyślij odpowiedź ]

co to jest tauryna ?

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
co to jest tauryna ? stare 12-16-2008, 11:41   #1
panczeslaw
Junior Member

Wypowiedzi: 1
test3 Domyślnie [ cytuj ] - co to jest tauryna ?

Mógłbym mi ktoś ładnie wytłumaczyć co to jest tauryna. Bo jest to składnik napoi energetycznych które często pije i nawet nie zastanawiałem się co to jest ta cała tauryna.

[ offline ]

co to jest tauryna ? stare 06-21-2009, 09:21   #2
Nie zarejestrowany
Guest

Wypowiedzi: n/a
test3 Domyślnie [ cytuj ] - .

Mi niektorzy mowią ze to mocz a niektorzy ze to sperma byka... hehe wiem ze to smieszne. ale nie mam pojecia

co to jest tauryna ? stare 06-22-2009, 11:08   #3
sowson
Member

Wypowiedzi: 82
test3 Domyślnie [ cytuj ] -

Tauryna :
Po glutaminie jest drugim najważniejszym magazynem azotu w organizmie.
Tauryna zwiększa syntezę i wydzielanie hormonów anabolicznych.
Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową.

tak +/-:P

[ offline ]

co to jest tauryna ? stare 07-22-2009, 20:57   #4
strawberry
Junior Member

Wypowiedzi: 8

Chodziłam do klasy bio-chemicznej więc wytłumacze Ci fachowo.
Tauryna to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. W przeciwieństwie do aminokwasów biogennych nie posiada kwasowej grupy karboksylowej, lecz grupę sulfonową. Funkcją biochemiczną tauryny jest m.in. sprzęganie kwasów żółciowych przed wydaleniem ich z wątroby.Tauryna jest składnikiem dostępnych na rynku napojów energetyzujących.
Proszę bardzo to odpowiedź na Twoje pytanie :)

[ offline ]

co to jest tauryna ? stare 11-15-2009, 13:44   #5
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - tauryna

tauryna to jest raczej Mocz !!!!!!!!! blee
ale w napoju energetycznym mniam mnia xD (:

co to jest tauryna ? stare 11-16-2009, 13:56   #6
6opak
Member

Wypowiedzi: 43

Hej! Widzę, że parę osób odpisało, ale ciągle bez konkretów ;) Tauryna to aminokwas, który dodaje się do napojów energetyzujących, ponieważ wzmacnia ona wytrzymałość, wydajność organizmu, oraz eliminuje uczucie zmęczenia. Polecana dla kierowców (długie wyjazdy, często nocą), sportowców i oczywiście studentów - dobry kop do nauki w sesji :D
Napisz, co jeszcze chcesz wiedzieć, może coś Ci polecę. Siedzę w suplementach już parę dobrych lat
Pozdro!

[ offline ]

co to jest tauryna ? stare 12-12-2009, 19:40   #7
Nie zarejestrowany
Guest

Cytat:
Napisał strawberry Zobacz post
Chodziłam do klasy bio-chemicznej więc wytłumacze Ci fachowo.
Tauryna to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. W przeciwieństwie do aminokwasów biogennych nie posiada kwasowej grupy karboksylowej, lecz grupę sulfonową. Funkcją biochemiczną tauryny jest m.in. sprzęganie kwasów żółciowych przed wydaleniem ich z wątroby.Tauryna jest składnikiem dostępnych na rynku napojów energetyzujących.
Proszę bardzo to odpowiedź na Twoje pytanie :)
Do klasy bio-chemicznej chodziłeś?? Skopiować z Wikipedii to chyba każdy potrafi...

co to jest tauryna ? stare 12-29-2009, 09:50   #8
6opak
Member

Wypowiedzi: 43

truskawka chciała pomóc ;) a że nie wie wszystkiego, to posiliła się swoim wiki-mózgiem...
A propos Tauryny, dodam jeszcze, że ciągle bada się jej zbawienny wpływ na organizm a ostatnią nowinką jest fakt, że aminokwas ten wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Biorąc pod uwagę to, jak dobrym jest nośnikiem kreatyny, jawi się możliwość połączenia dwóch cykli w jednym - masy i spalania. Ciekaw jestem czy da się optymalnie zestawić taurynę z kreatyną i taurynę z kofeiną aby uzyskać efekt spalania i jednocześnie zbudować muskulaturę. Do tej pory nie było to możliwe.
Ostatnio niedoceniana Tauryna wraca do łask, choć niestety wiele sklepów z suplementami zaniechało jej sprzedaży (niskie zainteresowanie... :( ). Polecam Taurynę od Olimpu. Jest tania i ma wysokie stężenie (1500mg). Znalazłem tutaj: Taurine Mega Caps (300 x 1500mg)
Pozdrawiam i polecam!

[ offline ]

co to jest tauryna ? stare 04-26-2010, 19:20   #9
Nie zarejestrowany
Guest

tauryna to jest sperma byka

co to jest tauryna ? stare 04-30-2010, 03:52   #10
Nie zarejestrowany
Guest

Sperma byka? To ciekawe, że w małych ilościach ludzki organizm ją wytwarza i to wcale nie w jądrach ;D

[Wyślij odpowiedź]

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie

Skocz do Forum