|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 1
|
Czy to prawda że długość snu u dorosłego człowieka powinna wynosić od 8 do 10 godzin ? Zainteresowałem się tym , gdyż śpię z reguły po 5-7 godzin i często odczuwam zmęczenie. Gdy wstaje wydaje mi się ze jestem dość wyspany , jednak później zmęczenie daje się we znaki. Czy to może być spowodowane ,,krótkim snem”? Pozdrawiam.
|
|
[ offline ]
|
|
|
#2 |
|
Moderator
Wypowiedzi: 956
|
Optymalna długość snu to u dorosłego 7-8 godzin. Jeżeli przez dłuższy czas Twój sen jest dość krótki to normalne, że będziesz czuł się zmęczony. Jeżeli w ciągu tygodnia nie możesz spać przez ten optymalny czas to chociaż w weekendy staraj się wyspać. Pamiętaj jednak, że zbyt długi sen też powoduje uczucie zmęczenia, rozleniwienia. Natomiast jeśli w weekendy też nie jesteś w stanie to pamiętaj, że organizm ma zdolność adaptacji, więc z czasem przystosuje się i te 5-7 godzin będzie mu w zupełności wystarczał.
|
|
[ offline ]
|
|
|
#4 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
witam kazdy organizm potrzebuje innej ilosci snu,5-7 godzin to powinno wystarczyc organizmowi by sie zregenerowac,ale tez zalezy jak pracujesz. Czym dluzej sie spi tym tym bardziej czlowiek wstaje zmeczony. Zalezy tez od tego czy w dziecinstwie byly problemy z krwia bo brak zelaza powoduje oslabienie organizmu i mozna odczuwac zmeczenie oraz sennosc wypadalo by zrobic badanie krwi pod kontem poziomu zelaza we krwi. Pozdrawiam
|
[Wyślij odpowiedź] |
| Tagi |
| długość |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|