Wróć   Odżywki i Suplementy Forum BodyBuild.pl / Vitamin-Shop > Kulturystyka, fitness, sporty siłowe > Trening

[ Wyślij odpowiedź ]

Francuskie wyciskanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Francuskie wyciskanie stare 09-26-2008, 09:12   #1
hasen
Junior Member

Wypowiedzi: 2
test3 Domyślnie [ cytuj ] -

Witam na czym tak właściwie polega francuskie wyciskanie ? Kolega polecał mi ten trening a ja nie chciałem za bardzo udawać nowicjusza więc nie pytałem się na czym to dokładnie polega. Może Wy opiszecie mi jak to ćwiczenie powinno wyglądać ?

[ offline ]

Francuskie wyciskanie stare 01-09-2009, 20:43   #2
rzodkiew
Junior Member

Wypowiedzi: 17

WYCISKANIE FRANCUSKI LEŻĄC NA ŁAWECZCE
Kładziemy się na ławce poziomej, chwytamy sztangę nachwytem na szerokość nieco mniejszą od barków. Prostujemy ręce tak, by gryf sztangi pozostawał wyżej od naszego czoła-ramiona tworzą z podłoga kąt mniejszy niż 90 stopni(do 45 stopni). Możemy użyć sztangi prostej i łamanej. Łamana ma tę zaletę, że zmniejsza naprężenia powstające w nadgarstkach. Ramiona prostujemy do zablokowania łokci. W ruchu pozostają jedynie przedramiona. Ciężar porusza się po łuku: od czoła do pozycji startowej. Ruch opuszczania wolniejszy od unoszenia.

WYCISKANIE FRANCUSKIE W SIADZIE LUB STAJĄC
Ćwiczenie to rozwija wszystkie głowy tricepsów ze szczególnym wskazaniem na głowę długą. Można je wykonywać zarówno w pozycji stojącej, jak i siedzącej . Możemy użyć sztangi prostej i łamanej. Łamana ma tę zaletę, że pozwala na zwiększenie zakresu ruchu i zmniejsza naprężenia powstające w nadgarstkach. Łokcie powinny trwać nieruchomo podczas ćwiczenia. Zakres ruchu:od pełnego wyprostu ramion, do pełnego zgięcia w łokciach. Przy pełnym zgięciu ramion, gdy sztanga znajduje się za głową, nie powinno się tracić nad nią kontroli. Można również wykonywać nieco inną odmianę ćwiczenia ze sztangielką trzymaną oburącz.Przy tej wersji należy pamiętać, o jednakowym angażowaniu w ćwiczenie obu rąk.
Możemy oczywiście wykorzystać do tego ćwiczenia sztangielki co pozwoli nam na większe skupienie się na poszczególnych mięśniach czyli lewym i prawym tricepsie.
I na koniec rada aby nie przesadzać z ciężarem, ponieważ łatwo zafundować sobie kontuzje.

[ offline ]

Francuskie wyciskanie stare 01-11-2009, 20:13   #3
xhcmikix
Moderator

Wypowiedzi: 433

tutaj filmiki
francuskie wyciskanie leżąc
YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

francuskie wyciskanie hantli (wyciskanie hantli zza głowy)
YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

Ostatnio edytowane przez xhcmikix ; 01-11-2009 o 20:27.
[ offline ]

[Wyślij odpowiedź]

Tagi
francuskie, wyciskanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie

Skocz do Forum