|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 7
|
Chciałbym zapytać w jakiej żywności występuje gluten? Niedawno dowiedziałem się ze moje powikłania zdrowotne mogą być spowodowane tym że mój organizm nietoleruje glutenu. Musze jeszcze zrobić dodatkowe badania zeby się upewnić co do tego, ale przed tym wolałbym się dowiedzieć w jakiej w ogóle żywności to występuje... Prosze o pomoc :((
|
|
[ offline ]
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 9
|
Zywność która zawiera gluten to taka jak: chleb świętojański, ryż, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki, kukurydza, soja, proso. Gluten to inaczej białka roślinne, osoby które na nietolerancje tego akurat składnika choruja musza bardzo uważnie przestrzegać diety nawet przez całe życie..
|
|
[ offline ]
|
|
|
#3 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
Cytuję z wikipedii:
"Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na naturalne ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), quinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki. otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten skrobia pszenna bezglutenowa " Czyli to co wymieniłeś własnie NIE ZAWIERA GLUTENU:ppp Gluten zawierają * Mąka pszenna * Mąka żytnia * Makarony zwykłe * Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie * Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana) * Otręby pszenne * Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada) * Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu) * Kawa zbożowa * Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej wszystkie zasmażki, panierki itd też oczywiście:) pozdrawiam |