Wróć   Odżywki i Suplementy Forum BodyBuild.pl / Vitamin-Shop > Zdrowie i uroda > Zdrowie

[ Wyślij odpowiedź ]

gojenie tatuażu

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
gojenie tatuażu stare 10-23-2008, 15:03   #1
Prezydent
Junior Member

Wypowiedzi: 5
test3 Domyślnie [ cytuj ] -

nie wiedziałem czy do Urody czy tutaj jednak sądzę że to bardziej zdrowotne pytanie :rolleyes:
czy ktoś mi może powiedzieć ile trwa gojenie się po zrobieniu tatuażu ? czy można je jakoś przyspieszyć witaminami czy czymś ?
w końcu to rana jakoś więc może da się to jakoś złagodzić

[ offline ]

gojenie tatuażu stare 10-23-2008, 19:50   #2
xhcmikix
Moderator

Wypowiedzi: 433

od 5-10 dni ;p to zalezy jak dbasz

gojenie tatuażu stare 10-28-2008, 13:54   #3
Rzedzian
Senior Member

Wypowiedzi: 209

dla lepszego gojenia się rany możesz przejść się do salonu i spytać o jakiś krem czy maść na to :)
tatuaż zagoi się sam
a raczej samo gojenie nie boli ;)

gojenie tatuażu stare 10-30-2008, 18:53   #4
xhcmikix
Moderator

Wypowiedzi: 433

tatuaz, zeby szybciej sie goił smaruj jakimis tlustymi kremami, czesto go zwilzaj by Ci skora zeszal do konca

gojenie tatuażu stare 06-13-2009, 00:17   #5
Nie zarejestrowany
Guest

Wypowiedzi: n/a

Niedawno zrobiłam sobie tatuaż
wydaję mi się że w dobrym studio,takim zwyczajnym
ale koleś nic mi nie mówił jak dbać i co zrobić.
Mam taki niewielki na ramieniu
przez cały czas ręka strasznie mnie boli
od razu po zrobieniu jeszcze w studio przykleili mi papierem
po powrocie do domu od razu go zdjęłam
było trochę krwi.
Dzisiaj poraz pierwszy go umyłam.
Wodą i trochę żelem delikatnie,i zrobił się jakiś dziwny
czasami smarowałam tribotikiem czy czymś takim ale tak sporadycznie
jak mi się przypomniało.
Teraz wydaję mi się że z czarnego robi się coraz bielszy
Czasem się tak jakby marszczy.
Czy tak powinno być czy coś jest źle?
Proszę o szybką odpowiedź.

gojenie tatuażu stare 07-17-2009, 14:44   #6
Nie zarejestrowany
Guest

Ide sobie robić tatuaż za dwa dni i juz sie zapoznalam z pieegnacja bo to po tatuażu jest chybba najważniejsze. trzeba o niego dbać, złaszcza zaraz po zroobieniu zeby szybko nie wyblakl

1.Nie pij alkoholu co najmniej 72 godziny po zabiegu. przyśpieszy to gojenie, a co za tym idzie, tatuaż nie wyblaknie i będzie się ładnie prezentował.

2.Po zabiegu, na delikatnie posmarowaną wazeliną skórę, na 4 godziny nakłada się folię aby ograniczyć dostęp powietrza do tatuażu. Zapobiega to wysychaniu osocza na powierzchni skóry i tworzeniu się strupków. Ponadto folia ogranicza dostęp drobnoustrojów z zewnątrz.

3.Po ściągnięciu folii przemywamy tatuaż letnią wodą z mydłem antybakteryjnym np. PROTEX .Nie zaleca się używania zwykłych mydeł z uwagi na dużą ilość podrażniających substancji. Należy przemyć dosyć szybko, aby tatuaż nie miał zbyt długo kontaktu z wodą (ryzyko przemoczenia tatuażu). Tatuaż osuszamy czystym, nie używanym ręcznikiem(!), a następnie smarujemy cienką warstwą maści Alantan plus, ale nie za dużo aby nie przetłuścić skóry. . W nocy uważaj aby tatuaż nie "przykleił" się do pościeli, najlepiej na uprzednio przemytą i posmarowaną alantanem skóre nałozyć folię stretch i przykleic ją plastrem papierowym aby się nie przesuwała.

4.Tatuaż nalezy smarować maścią ALANTAN PLUS (ok 8zl) lub BEPANTHEN (ok 15 zł), smarujemy 3-4 razy dziennie bardzo cienką warstwą (zbyt obfite smarowanie alantanem może spowodować po kilku dniach wysypkę). Maść ta przyśpiesza gojenie się tatuażu, ogranicza powstawanie strupków. Używanie ALANTANU to jedna z najważniejszych spraw podczas gojenia - zapobiega on wysuszaniu tatuażu. Nie smaruj innymi kremami np Nivea bo tylko sobie zaszkodzisz.

5.około 3 razy dziennie przemyj dokładnie tatuaż mydłem PROTEX i spłukaj letnią wodą. Przemywaj dopóki nie poczujesz, że resztki maści i osocza są już zmyte (poczujesz szorstkość skóry). Delikatnie wysusz czystym ręcznikiem. . Po przemyciu i wysuszeniu posmaruj alantanem . Na posmarowaną skórę nałóż folię i przyklej plastrem. Folie zmieniaj po każdym myciu . Nie trzymaj folii dłużej niż 5 h. W ten sposób ochraniaj tatuaż przez 2 dni po zabiegu!!! . Pod folią osocze i maść mogą być troche brudne od uzywanych przy tatuowaniu farb, lecz nie ma to wpływu na kolor tatuażu po zagojeniu.

6.Przez ok 7 dni nie mocz tatuażu podczas kąpieli. Zapobiegniesz w ten sposób przemoczeniu tatuażu. Przemoczenie może utrudnić gojenie i źle wpłynie na wygląd zagojonego tatuażu (wyblakłe miejsca). W tym czasie bardziej wskazany jest szybki prysznic niż leżenie w wannie. Unikaj też sauny i basenu, innych akwenów wodnych - w ten sposób unikniesz infekcji.

7.Przed nałożeniem maści dokładnie umyć ręce, aby zapobiec infekcji. Nie dotykaj tez tatuażu brudnymi rękami.

8. Jeśli pracujesz fizycznie to postaraj się o trochę wolnego czasu (ok 2 dni) na częściowe zagojenie tatuażu (wolny czas kłuci się jednak z pktem 1 hehe. Myślę, że jednak warto raz się poświęcić).

9.Przez ok 14 dni po zrobieniu tatuażu nie opalaj go na słońcu ani na solarium. Opalanie podrażnia skórę, tatuaż - jako ciemniejszy - chłonie więcej promieniowania niż nie tatuowana skóra - co zwiększa jego wrażliwość na słońce. Poza tym, jeśli chcesz, aby twój tatuaż całe życie wyglądał efektownie i nie zblakł, za każdym razem, gdy się opalasz stosuj na tatuaż kremy do opalania z dużym filtrem (faktor 40 i więcej) albo specjalne blokery (do kupienia w aptekach). Tak samo jak nasze ubrania blakną od słońca tak samo dzieje się z naszymi tatuażami.

10. Po ok 5-7 dniach skóra na tatuażu zaczyna się łuszczyć, może też trochę swędzieć. W żadnym wypadku nie zdrapujemy strupków, ani się nie drapiemy po tatuażu. Możemy w ten sposób zniszczyć tatuaż odrywając strupek razem z tuszem. Przy smarowaniu alantanem staraj się nie odrywać strupków. Jeśli robisz tatuaż etapami następne tatuowanie można zaplanować nie wcześniej niż po zejściu wszystkich strupków.

11. Po zejściu strupków po 14 dniach od tatuowania skóra może się delikatnie łuszczyć i być sucha - warto użyć wtedy kremu lub balsamu nawilżającego.

gojenie tatuażu stare 11-27-2009, 12:24   #7
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - gojenie tatuazu

tatuaz goi sie do 2tyg i przez ten czas trzeba go 3-4 razy przemywac ismarowac mascia alantan plus

gojenie tatuażu stare 11-27-2009, 12:26   #8
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - gojenie tatuazu

tatuaz goi sie do 2tyg i przez ten czas trzeba go 3-4 razy dziennie przemywac i smarowac mascia alantan plus (((:

[Wyślij odpowiedź]

Tagi
gojenie, tatuażu

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie

Skocz do Forum