Wróć   Odżywki i Suplementy Forum BodyBuild.pl / Vitamin-Shop > Kulturystyka, fitness, sporty siłowe > Trening

[ Wyślij odpowiedź ]

Jak poprawić wyskok?

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Jak poprawić wyskok? stare 12-08-2008, 16:22   #1
Panelek
Junior Member

Wypowiedzi: 2
test3 Domyślnie [ cytuj ] - Jak poprawić wyskok?

Cześć!
Mam pytanie tak jak i w temacie jak poprawić wyskok ale tak żeby nie obciążyć za bardzo kolan. Mam jedno kolano troche obolałe bo jakiś czas temu miałem z nim problem i chciałbym je oszczędzić stąd ta troska

[ offline ]

Jak poprawić wyskok? stare 12-08-2008, 18:29   #2
xhcmikix
Moderator

Wypowiedzi: 433
test3 Domyślnie [ cytuj ] -

tak by nie obciążać zbytnio stawów, wszystkie ćwiczenia praktycznie obciążają stawy w mniejszym lub większym stopniu, na poprawienie wyskoku to jak wiadomo ćwiczenia na łydki oraz uda. Masz do dyspozycji siłkę czy dom?

[ offline ]

Jak poprawić wyskok? stare 04-14-2009, 18:47   #3
Nie zarejestrowany
Guest

Wypowiedzi: n/a
test3 Domyślnie [ cytuj ] - asd

Witam
Ja wam powiem że wszystko jest możliwe jeżeli chodzi o poprawę wyskoku.Nawet w domowych warunkach...Opowiem na moim przykładzie.Trenuję siatkówkę na pozycji rozgrywającego.Wyskoku nigdy nie miałem oszałamiającego ale cóż nie każdy sie z tym rodzi...
Postanowilem sie wziasc za siebie i cos zrobic z ta moja skocznoscia.Oczywiscie trener odradzil mi stosowanie jakich kolwiek dodatkowych cwiczen oprocz tych co na treningu.Swoja wypowiedz umotywowal tym ze w moim wieku nie nalezy zbytnio przemeczac stawow i to co robimy na trenigu jest odpowiednio dobrane wiec mam sobie dac z tym spokuj.Ale ja jako niepokorny uczen zaczelem poprawiac mojego JUMPA. Na poczatku bylo to dluzsze rozciaganie po treningu.Nastepnie po powrocie z treningu do domu jak miesnie byly jescze rozgrzane przechodzilem do dodatkowych cwiczen.
Wypady nogi do przodu(najlepiej przejsc takimi glebokimi wypadami z 50 metrow-jezeli ktos a mozliwosc cwiczenia na otwartej przestrzeni) i w bok( zwykle przenoszenie ciazaru na noge-tylko powoli i uzywac sily jednej z nog) z dodatkowym obciazeniem,najlepiej 2 hantelki w dloniach po 5 kg. Nastepnie przysiady na jednej nodze(najwygodniej bedzie zalozyc jedna noge na jakis wyzszy stopien( w momencie calkowitego przysiadu jedna noga oparta na -kresle lub czyms podobnym- dotyka posladka)
Z racji że jest to dzial o koszykowce warto wiec wspomniec ze i tak najlepszym sposobem jest gra w kosza.Determinacja i chec doskoczenia do obreczy i zapakowania wreszcie pilki.Za kazdym razem skacz jak najwyzej mozesz i efekty beda napewno.Za miesia moze za pol roku ale rezultat bedzie napewno lepszy...

Oto moj plan cwiczen:
Skoki do jakiegos wyskokiego punktu (najlepiej taki ktory jest poza naszym zasiegiem ;)
kto ile moze bo wiem ze nie kazdy ma w sobie az tyle zacieca zeby skakac po 20 razy na maxa -ale ze mnie masochista :P
Na zmiane wypad do przodu-powrot ,wypad w bok-powrot z obciazeniem
3x 15
Przysiady na 1 nodze
3x20
Po tym wszystkim bardzo solidne rozciaganie.Jezeli po tych cwiczeniach bedziesz czuc spore zakwasy to oznacza ze pracowales solidnie i oby tak dalej i nie zniechecac sie.Wyniki napewno beda.

Wiek 18
Wzrost 182
waga 85 :/ ale grubas ze mnie

przed cyklem cwiczen
zasieg w ataku 3.05
w bloku 2.80

po 40 dniach trenigu w warunkach domowych:
zaieg w ataku 3.20
zasieg w bloku 2.88-90
waga 77kg. jupiii :]

Dolozylem do tego jescze 3 rodzaje pompek aby wzmocnic sile ramion i klatki piersiowej.O rodzajach pompek mozna poczytac w google.pl
Grzebiety- kilka serii po 30 i 2 ray w tygodniu bieg o roznym tempie.Sprint i truchtanie,i tak na zmiane.

Jak widac moj wyskok sie porawil.Bym powiedzial ze nawet bardzo :) Dzieki tym cwiczeniom moja masa ciala spadla do 77 kg.Nie mam juz problemow z rozegraniem pilek trodnych dogranych na siatke. Musze sie tez pochwalic ze daje rade zapakowac pilke do kosza...
Jesli ktos by mial jakies pytania odnosnie tych cwiczen.To zapraszam na prv.

Jak poprawić wyskok? stare 06-24-2009, 23:12   #4
xDominikx
Junior Member

Wypowiedzi: 5

Kolego chciałbym pogadać właśnie o moim problemie z wyskokiem na priv. albo gg jak cos gg 13472362

[ offline ]

Jak poprawić wyskok? stare 06-25-2009, 10:57   #5
xDominikx
Junior Member

Wypowiedzi: 5

Siema.. jestem nowym forumowiczem.. mam pewien problem mam około 185cm wzrostu i słaby wyskok.. chciałbym skakać przy ataku wyżej dzięki czemu łapać większy zasięg.. Potrzebuję ćwiczeń które pomogą mi w tym.. prosiłbym bardzo o pomoc.. Chciałbym też aby nie były one bardzo skomplikowane. słyszałem, że przysiady są dobre, ale same przysiady niczego nie rozwiążą.. Powiedzcie mi czy przysiady ze sztangą dla mnie mierzącego 185cm i mającego 65 kg będą bezpieczne? boje się o kręgosłup.. I czy Ogółem.. PRZYSIADY, PRZYSIADY ZE SZTANGĄ, PRZYSIADY NA JEDNEJ NODZE, WSKAKIWANIE NA KRZESŁO I ZESKAKIWANIE NA PALCE, DOŁÓŻMY DO TEGO BIEGI I POMPKI wystarcza aby poprawić wyskok? Jeśli nie to bardzo proszę podrzućcie mi kilka ćwiczeń.. Będę wdzięczny..

[ offline ]

Jak poprawić wyskok? stare 08-31-2009, 09:52   #6
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - jak skakać wyżej?

Witam.
Chciałabym sie dowiedzieć jak mogę polepszyć swój wynik w skokach wzwyż. Chodzi mi tu o jakieś ćwiczenia które mogę swobodnie wykonywać w domu. Przez 2 lata nie skakałam ani nie biegałam, ponieważ miałam problem z prawym kolanem. Nigdy nie skakałam jakoś rewelacyjnie, nawet nie wiem czy mogłabym nazwać ten wynik dobrym. Przy 1,58 skałam 120 cm.
Do biegów mogę sie przygotować biegając codziennie 2 km. A co ze skakaniem?

Bardzo proszę o odpowiedź. ;)

Jak poprawić wyskok? stare 12-31-2009, 13:40   #7
Unregistered
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - krysto

ja wam polecam : super dunks 3 ... wpiszcie w googlach i znajdziecie ćwiczenia. naprawde są super ...ale i trzeba troche z siebie dać;)

Jak poprawić wyskok? stare 02-05-2010, 14:52   #8
6opak
Member

Wypowiedzi: 43

Przysiady z obciążeniem (gryf na karku), wyskoki z obciążeniem, trening na siłowni (wypychanie suwnicy) plus odpowiednia suplementacja. Na pewno przyda się jakiś stak kreatynowy plus białeczko żeby zahamować katabolizm

[ offline ]

Jak poprawić wyskok? stare 03-17-2010, 06:28   #9
Nie zarejestrowany
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - look!

Post usunięty przez moderatora

[Wyślij odpowiedź]

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie

Skocz do Forum