|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 2
|
witam, chciałbym zapisać swojego syna na naukę karate. Tylko nie wiem dokładnie w jaki sposób nauka karate się odbywa ? Czy od razu są prowadzone treningi gdzie dzieci się biją ? Martwię się żeby mojemu dziecku nie stała się tam krzywda.
|
|
[ offline ]
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
Wypowiedzi: 106
|
Może być Pan spokojny na treningach karate napewno nie rzucą Pana syna odrazu na tzw. głęboką wodę. Wszystko będzie robił stopniowo. Ogólnie na treningach karate są spokojne sparingi więc nie ma co się obawiać o zdrowie dziecka.
|
|
[ offline ]
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 12
|
Trenuję od 13 lat karatę kyokushin więc mogę Panu z czystym sumieniem polecić treningi tego rodzaju.... trening zaczyna się od rozgrzewki, później nauka uderzeń, kopnięć, blokowania ciosów, i grupy początkujące maja trening na tarczach, workach, lub lekki sparing...pozdrawiam
|
|
[ offline ]
|
|
|
#4 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
trenuję od 6. roku życia,a mam 29.karate w przeciwieństwie do tzw karate jakim stało się niestety kyokushin ostatnimi laty(stąd powstanie stylu oyama karate-wyraz buntu najlepszych adeptów kyokushin twierdzących ,że styl ten to już w 70% tylko kickboxing sportowy nie mający nic wspólnego z ideą karate)jest życiową drogą(do) stroniącą od agresji i rywalizacji(zawody w stylach tradycyjnych to tylko wyraz zaspokojenia ambicji maluczkich-niedowartościowanych(niestety)).
karate uczy dyscypliny ,życia z zasadami i pokory oraz obrony życia swego lub cudzego ,bo tylko wtedy można użyć wyuczonych technik i podjąć realną walkę.dzieci najpierw uczą się kihon-podstaw pozornie niemających nic wspólnego z walką ,ale bez podstawy runie i najdoskonalsza konstrukcja.dopiero po zdobyciu pewnych umiejętności podstawowych-a trwa to czasem ok.roku nawet dwu przechodzimy do walki i okazuje się,że "bzdury" ,których się uczyliśmy tak długo są nieodzowne. karate to sens i zgłębianie tajemnicy życia ,droga do zespolenia umysłu z ciałem i osiągnięcia wewnętrznej harmonii. ja mam drugi dan ponieważ stopnie już mnie nie interesują w końcu pas jest tylko po to by kimono się trzymało kupy ,a jego kolor nie gra wtedy roli.w spodniach noszę pas ,aby mi z tyłka nie spadały. PROPONUJĘ JEDEN ZE STYLÓW POCHODZĄCYCH Z KOLEBKI KARATE CZYLI OKINAWY(shotokan,shito-ryu,wado-ryu,shuri-te goju-ryu,shotokai,goshin-kan itp) to dobry wybór dla dzieciaka ,bo błędem było by wysyłać go na kyokushin które poza niektórymi kata i karate-gi nie przypomina już metody pustej ręki. |
|
|
#5 | |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
Cytat:
|
|
[Wyślij odpowiedź] |
| Tagi |