|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 1
|
Cześć. Szukam jakiś fajnych ćwiczeń na rozgrzewke na w-f, nauczyciel który mnie własnie tego uczy, wymyślił że mamy takie coś na ocene robić, a nie mam pojęcia co dać do tej rozgrzewki:/ byłbym wdzięczny za podanie kilka fajnych ćwiczeń :
|
|
[ offline ]
|
|
|
#2 |
|
Moderator
Wypowiedzi: 433
|
na początek ciągły bieg bez dodatkowych ćwiczeń, ewentualnie wyskok z wyciągnięciem się do tyłu, przekładanka przodem i tyłem
głowa w boki i do tyłu i do przodu krążenia ramion krążenia barków rozgrzewanie nadgarstków można kilka pompek kilka brzuszków krążenie bioder krążenie kolanami do wewn i na zewn rozgrzewanie stawu skokowego na rozgrzewkę powinno być dobre |
|
[ offline ]
|
|
|
#4 |
|
Moderator
Wypowiedzi: 433
|
podczas biegu ogólnie nie powinno robić sie ćwiczeń (opróćz przekładanki oraz podskoków) ale ew można robić krążenia ramion oraz nadgarstków. po przebieżce robisz krążenia w miejscu, następnie ćwiczenia siłowe (pompki brzuszki etc) a potem rozciągające
|
|
|
#5 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
mialem dzis zaszczyt prowadzic rozgrzewke na wf. niestety 1 raz dopiero. no i oczywiscie mi nie wyszlo. nie wiedzialem jakie cwiczenia, w jakiej kolejnoscie, w jakiej ilosci itd. nauczyciel mowil ze za malo intensywna i ze za szybko przeszedlem to rozciagania. nic sam nie wiedzialem i ciagle mi kolega podpowiadal ;P powiedzial ze moze mi postawic 3- ale wkoncu wynegocjowalem zeby nic nie wstawial. bardzo mozliwe ze jutro bedzie chcial zebym znow poprowadzil. powiedzcie mi jakie robic cwiczenia w jakims czasie i ilosci plis. dodam ze to rozgrzewka przed koszykowka jesli to ma znaczenie. bylbym bardzo wdzieczny za odpowiedz jeszcze dzis. z gory dzieki
|
|
|
#6 |
|
Guest
|
na początku powinno się zrobić 5-10 minut biegu w tym czasie można rozgrzewać ramiona, barki. nadgarstki itp. można również zrobić kilka wieloskoków, skipy A B C itd. później rozgrzewka statyczna(w miejscu) Najpierw zaczynasz od rozgrzewania ramion, barków, później głowa do tyłu, do przodu, na boki i krążenia następnie mogą być skłony do lewej nog,i do prawej, do środka, krążenia tułowia później kilka podskoków z nogami do klatki piersiowej. Następnie można zrobić ćwiczenia w siadzie (np. płotkarskim) skłony do lewej i prawej nogi skręty tułowia.
(Przepraszam za błędy jeżeli takowe się znalazły:)) |
|
|
#7 |
|
Guest
|
"Rozgrzewka"
1.Bieg z wyskokami,krążeniem rąk i przysiadami. 2.Trzydzieści brzószków. 3.Dziesięć pompek. 4.Skręto-skłony. 5.Na stojąco,z wyprostywanymi kolanami dotknij palców u nóg. 6.Pięć fikołków. 7.Przenoszenie piłki nad głową i wzięcie do rąk. ''Ćwiczenia'' 1.Rzucaj z partnerem piłkę sposobem górnym,dolnym. 2.Biegnij z partnerem po sali i podawajcie sobie piłkę sposobem górnym. 3.Ćwiczcie do póki się nie nauczycie. ''Gra:Siatkówka'' 1.Podzielcie się na grupy np. jest was 20 w klasie.9 uczniów jest w 1 drużynie,drugie 9 uczniów jest w 2 drużynie. 2. Dwojga ucznów to zastępcy(np. gdy ktoś by nie mógł grać).Jeden do 1 drużyny, a drugi do 2 drugiej'' Gotowe: I masz sposób na 5+ |
[Wyślij odpowiedź] |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|