Wróć   Odżywki i Suplementy Forum BodyBuild.pl / Vitamin-Shop > Pozostałe dyscypliny > Sztuki walki

[ Wyślij odpowiedź ]

Samoobrona vs. Prawo

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Samoobrona vs. Prawo stare 09-07-2008, 22:29   #1
Smolks
Junior Member

Wypowiedzi: 3
test3 Domyślnie [ cytuj ] -

Samoobrona vs. Prawo - kto wygrywa ? czy w Polsce można normalnie się bronić przed napastnikiem ?
Interesuje mnie kwestia prawna tego co możemy zrobić napastnikowi kiedy działamy w samoobronie ?

[ offline ]

Samoobrona vs. Prawo stare 01-04-2009, 00:32   #2
Pendragon
Junior Member

Wypowiedzi: 14

hej ostatnio wlasnie rozmawialem z policjantem na ten wlasnie temat, powiedzial gdy zostaniesz zaatakowany masz prawo do samoobrony i gdy ktos cie zaatakuje a ty zd tak sie wyraze go polamiesz to nic za to niemasz ( najlepiej jak bylby swiadek ktory poreczy ze to ty byles zaatakowany)

[ offline ]

Samoobrona vs. Prawo stare 01-14-2010, 01:07   #3
Unregistered
Guest

Wypowiedzi: n/a

Cytat:
Napisał Pendragon Zobacz post
hej ostatnio wlasnie rozmawialem z policjantem na ten wlasnie temat, powiedzial gdy zostaniesz zaatakowany masz prawo do samoobrony i gdy ktos cie zaatakuje a ty zd tak sie wyraze go polamiesz to nic za to niemasz ( najlepiej jak bylby swiadek ktory poreczy ze to ty byles zaatakowany)
Nie masz racji,mylisz sie twierdzac ze mozesz kogos połamac....przede wszystkim srodki obrony koniecznej musza byc wspołmierne do niebezpieczenstwa zamachu tzn mozesz odeprzec atak w takim samym stopniu w jakim jestes atakowany np ktos okłada Cie rekami,mozesz odeprzec taki atak w ten lub podobny sposob,ale juz nie mozesz takiej osoby np jak Ty to nazwałes „połamac ” czy tez postrzelic bo wtedy jest to przekroczenie granic obrony koniecznej a zatem mozesz odeprzec atak max w takim stopniu w jakim realnie i rzeczywiscie on wystepuje

Samoobrona vs. Prawo stare 01-14-2010, 14:33   #4
sowson
Member

Wypowiedzi: 82

popieram...szczegolnie jak amsz jakies papiery

[ offline ]

Samoobrona vs. Prawo stare 02-12-2010, 14:10   #5
Unregistered
Guest

Przeglądam Wasze Forum i tutaj nachwile sie zatrzymałem. W Kwesti prawnych z tego co mi wiadomo to sytuacja wyglada tak :
1. Bronic mozesz sie tylko wtedy gdy jest ewidenty atak na ciebie. Mianowicie nie sa brane pod uwage że "A no bo on mi tam cos powiedzial i musialem mu przyłożyc" albo czuc ze bedzie bojka wiec zaczalem pierwszy :) ). Musisz wpierw oberwac:) żeby sie bronić. Zawsze nad tym sie zastanawialem , bo wiadomo chodzi sie do jakis szkol albo po okolicy,a tu ci przychodzi jakis koles popycha cie i pyta dosc kulutralnie "chcesz w**rdol" :) i co wtedy....
2.Tak jak już ktoś wyżej powiedział , bronić sie możesz tylko taka sama siłą jaka zostałeś zaatakowany. Za to że ktoś ci wypłacił liśca, nie możesz go polamać...
3. Jeśli chodzi o sankcje karne z tego co wiem to sytuacja wyglada tak jesli bys juz kogos polamal i poszedl by on do sądu ( zakładam że uszkodzenia były małe i konczy sie to tylko na "naduzyciem siły")
Jesli nie trenujesz żadnej sztuki walki : 1 rok - prawdopodobnie jak ma sie dobra opinie i tak takie ulgi ,to konczy sie na zawiasach
Jeśli trenujsze sztuke walki : 1,5 roku bez zawiasów i w najgorzszym przypadku zakaz trenowania sztuk walki (ponieważ trenując sztuke walki każda kończyna traktowana jest w Polskim prawie jak broń)

Wiec morał z tego taki ze nasze prawo nie każe sie bronić,bo broniąc sie możesz kogos zabić ,ale nie umiejąc sie bronic "czaskac po mordzie" ile wlezie :) Mam nadzieje ,że moje informacje są słuszne tuatj :)

Samoobrona vs. Prawo stare 03-16-2010, 14:39   #6
WhiteCross
Guest

test3 Domyślnie [ cytuj ] - odp

Cytat:
Napisał Unregistered Zobacz post
Przeglądam Wasze Forum i tutaj nachwile sie zatrzymałem. W Kwesti prawnych z tego co mi wiadomo to sytuacja wyglada tak :
1. Bronic mozesz sie tylko wtedy gdy jest ewidenty atak na ciebie. Mianowicie nie sa brane pod uwage że "A no bo on mi tam cos powiedzial i musialem mu przyłożyc" albo czuc ze bedzie bojka wiec zaczalem pierwszy :) ). Musisz wpierw oberwac:) żeby sie bronić. Zawsze nad tym sie zastanawialem , bo wiadomo chodzi sie do jakis szkol albo po okolicy,a tu ci przychodzi jakis koles popycha cie i pyta dosc kulutralnie "chcesz w**rdol" :) i co wtedy....
2.Tak jak już ktoś wyżej powiedział , bronić sie możesz tylko taka sama siłą jaka zostałeś zaatakowany. Za to że ktoś ci wypłacił liśca, nie możesz go polamać...
3. Jeśli chodzi o sankcje karne z tego co wiem to sytuacja wyglada tak jesli bys juz kogos polamal i poszedl by on do sądu ( zakładam że uszkodzenia były małe i konczy sie to tylko na "naduzyciem siły")
Jesli nie trenujesz żadnej sztuki walki : 1 rok - prawdopodobnie jak ma sie dobra opinie i tak takie ulgi ,to konczy sie na zawiasach
Jeśli trenujsze sztuke walki : 1,5 roku bez zawiasów i w najgorzszym przypadku zakaz trenowania sztuk walki (ponieważ trenując sztuke walki każda kończyna traktowana jest w Polskim prawie jak broń)

Wiec morał z tego taki ze nasze prawo nie każe sie bronić,bo broniąc sie możesz kogos zabić ,ale nie umiejąc sie bronic "czaskac po mordzie" ile wlezie :) Mam nadzieje ,że moje informacje są słuszne tuatj :)

Niestety, sa. Zeby sie bronic, musisz najpierw oberwac. Kiedys bylam w takiej sytuacji. Zaczelo sie niewinnie, potem gosc zaczal mnie szturchac i popychac. A ja musialam czekac, az naprawde mnie uderzy, zeby sie ''obronic''.

Od dwoch lat trenuje karate, ale w kwestii samoobrony to wiecej problemow niz jest to warte. Nie mozesz tak naprawde 'oddac' ani sie obronic, bo jak mu zlamiesz nos, oskarza Cie o napasc z bronia w reku. Moim zdaniem to paranoja. Trenuje, wiec jak ktos mnie napadnie z golymi rekami, nie mam prawa sie bronic? Eh, polski KK...

[Wyślij odpowiedź]

Tagi
samoobrona, prawo

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane Wyszukiwanie

Skocz do Forum