|
|
#3 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 17
|
Żeby zrobić szpagat trzeba być dobrze rozciągniętym, podam jedno z takich ćwiczeń na rozciąganie:
Wykrok nogą ugiętą w kolanie (kolano ugięte pod kątem prostym) stopa nogi prostej położona prostopadle do podłoża (poduszką stopy dotykamy podłogi). Trzymamy ok. 20 sekund. -To samo druga noga. Powtarzamy 3 razy na każdą nogę. Oto szpagat, tak dla nie zoriętowanych
|
|
[ offline ]
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 15
|
Ja pamietam jak długo probowałam. Raz juz mi sie udało prawie dosięgnąc prawie do podłogi , jednak zrezygnowałam i za pół roku znowu mi się zachciało ale było za póżno i musiała rozciągać się znowu od początku. Polecam rozciąganie najpierw jedna nogę do przodu , druga lekko ugięta , starać się jak najniżej zejść i druga tak samo. I pamiętaj nie poddawaj się , tu liczy się cierpliwość !
|
|
[ offline ]
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
Wypowiedzi: 12
|
ja polecam bardzo proste ćwiczenie rozciągające... siadasz w rozkroku stopy złączone jak najbliżej ciała a kolana na zewnątrz, próbujesz nimi dotknąć podłogi, jezeli Ci nie wychodzi dociskasz kolana rękoma do ziemi (tylko delikatnie)... powodzenia
|
|
[ offline ]
|
|
|
#6 |
|
Guest
Wypowiedzi: n/a
|
wlaśnie chodze na tance gdzie sie rozciagamy itp. dwa razy w tygodniu chodze juz 2 lata ale nie umiem zrobic szpagatu jednynie z wyskoku . Jak moge sie szybko nauczyc ? Prosze mi nie podawac sposobów rozciagania bo znam ich bardzo bardzo bardzo duzo . . . ale np.W ile moge najszybciej sie nauczyc,ile wam to zajelo iTP
|
|
|
#8 |
|
Guest
|
Jest bardzo dużo ćwiczeń rozciągających ale wszystko tak naprawdę zależy od tego jakie mamy predyspozycje w miednicy. Jeśli chodzi o szpagat męski to może być ciężko. Najlepiej jest rozciągać się systematycznie, a efekty na pewno pojawią się, tylko trochę cierpliwości ;)) Ja polecam książki do jogi jest tam bardzo dużo ćwiczeń rozciągających nie tylko nogi ale i inne partie ciała. Ja osobiście chodzę na jazz i szpagat męski robimy na fleksach, a damski na pointch i noga tylnia jest wykręcona :)) Pozdrawiam
|
|
|
#9 |
|
Member
Wypowiedzi: 44
|
ja się rozciągałam codziennie rano i wieczorem po jakieś 15 minut i po dwu tygodniach dalam rade!:) takze polecam wytrwalosc, bo naprawde sie da, to tylko kwestia dobrych cwiczen rozciagajacych no i systematycznosci, nie poddawaj sie,jestem dowodem, ze sie da!:)
|
|
[ offline ]
|
|
|
#10 |
|
Guest
|
Szpagat to trudna sprawa!!!!!
Ale znam jedno wspaniałe ćwiczenie pomagające go zrobić!!!!: Połóż się na plecach jedną nogę miej wyprostowaną i położoną na ziemi a drugą zgiętą w kolanie dociskasz do siebie i tak przez 30 sec. A potem zmiena nogi i tak przez 5 razy codziennie gdzieś po 2 tygodniach zauważysz że umiesz szpagat!!!!!! |
[Wyślij odpowiedź] |
| Tagi |
| szpagat |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|